Pretraga Ključnih Riječi – Google Keyword Planner

4 Flares Filament.io 4 Flares ×

Osobe koje se bave affiliate marketingom, stalno pretražuju ključne riječi, što za svoje već postojeće sajtove, pri kreiranju novog sadržaja, što za nove affiliate projekte.
Bitno je odabrati prave ključne riječi, kako biste targetovali baš one koje će vam na sajt dovesti kupce za proizvode koje reklamirate.

Nakon što ste odabrali nišu za koju ćete praviti affiliate sajt, potrebno je da provjerite koje su to najbolje ključne riječi za poziconiranje. Da odaberete vašu “main KW” – glavnu ključnu riječ, koja će biti na početnoj strani vašeg affiliate projekta i ona bi trebala da ima najviše pretraga. Kao i dodatne ključne riječi “Long Tail Keywords” koje će se nalaziti na vašim podstranicama, blog postovima…

Long Tail Keywords:
A term used to describe less searched for words but whose combined search volumes may outweigh those of the top ten keywords. As a concept, optimising a website for long tail keywords may prove extremely successful by essentially taking a big piece of a small pie.

Long Tail Keywords su dobre KW za podstranice, i lakše ih je poziconirati nego KW gdje imate jednu ili dve riječi. Takođe targetujete ciljanu grupu ljudi, koji znaju šta traže, ili postavljaju pitanja na Google pretraživaču, a vi treba da im odgovorite na vašem sajtu.

Upustvo za korištenje Google Keyword Planner alata

Google Keyword Planner je besplatan alat, da biste ga koristili potreban vam je AdWords nalog a alat možete da pronađete na ovom URL-u: https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner/

Prvo će vam se otvoriti stranica sa slike:

google keyword plannerTreba da idete na prvu opciju koju vam nude “Search for new keyword and ad group ideas“. Nakon toga vam se otvara sledeći prozor:

google keyword planner pretragaOvdje ćete da odaberete šta hoćete da targetujete. Ako radite affiliate projekte za U.S. tržište, ovakva podešavanja kao sa slike su dovoljna. Naravno ukoliko radite AdWords kampanju za neko drugo tržište, npr. domaće odabraćete sve države u kojima želite, jezike i slično. Ali kada je u pitanju Affiliate (koji ja radim za U.S.) tržište, ova podešavanja su ok, samo još na početku pod “Your product or service” unesete željene ključne riječi.

Kao primjer ću koristiti KW: “luxury watches“, kao i “mens luxury watches” a vi možete da unesete onoliko KW koliko vi želite, ja ću za primjer koristiit ove dve. Unosite ih jednu ispod druge, kada unesete željene KW idete na dugme “Get ideas”. Nakon čega će vam se otvoriti stranica sa slike sa rezultatima:

pretraga ključnih riječiOdmah sam se prebacio na tab “Keyword ideas“, što i vama preporučujem, jer će vam se automatski otvoriti prvi tab “Ad group ideas“, što takođe možete koristiti, ali ja sam navikao na stari Google Keyword Tool, pa mi je ovako jednostavnije.
U prvom odvojenom dijelu imate KW koje ste vi ukucali, u mom slučaju “luxury watches” i “mens luxury watches”, koje imaju 12.100 i 2.900 pretraga. To je broj koji vam govori koliko mjesečno osoba ukuca u U.S. te ključne riječi u Google pretraživač, i na osnovu tih podataka možete da vidite da li vam se isplati započeti posao u toj niši tj. za te ključne riječi.
Ukoliko niste zadovoljni rezultatima koje vam je Google dao za unešene KW, možete da skrolate i da dobijete ideje za druge KW koje su vezane za one koje ste unljeli.
Takođe ukoliko kliknete nanesete miš na ikonicu grafikona prije broja mjesečnih pretraga za dati KW, otvoriće vam se prozor gdje možete da vidite kako broj pretraga varira zadnjih 12 mjeseci za tu KW. Što je takođe bitna stvar, ukoliko vidite da broj pretraga stalno opada, možda taj KW izlazi iz trenda i nema smisla za njega raditi pozicioniranje, dok isto tako, ukoliko KW raste, ili ima manje izmjene, to se već isplati. Logično.

Npr. odabrali smo da nam “main KW” bude “luxury watches” a za ključne riječi koje ćete targetovati u podstranicama, ili blog postovima će biti ostale. Npr. možete da uzmete “mens luxury watches” kao podstranicu, tj. kategoriju gdje ćete prodavati samo muške satove, takođe tako i za žene i slično.

Ovaj KW alat možete da koristite kao alat da dobijete ideje za vašu nišu, ja ga tako isto koristim. Unosim razne pojmove, i gledam sve sugestije koje mi Google pruža da bih dobio ideje. Takođe možete da koristite Google pretraživač da dobijete ideje za Long Tail Keywords na sledeći način:

napredna google pretragaOtvorite Google pretraživač, unesete KW iz vaše niše, i upišete razmak, i Google će vam sam izbaciti sugestije za KW koje se traže. Ukoliko ne pronađete nešto zanimljivo možete dodati “for”, “with” i slično, na šta će vam Google dati razne ideje. Ako vam se nešto svidi od KW koje vam Google ponudi, vratite se na Google Keyword Planner i unesete tu KW kako biste vidjeli da li ima pretraga. Ovo je odličan način da pronađete Long Tail Keywords.
Kada pronađete KW koje imaju zadovoljavajući broj pretraga i malu konkurenciju, možda je to upravo vaša “ruda zlata”. Koliko će mjesečnih pretraga imati KW koje odaberete, to je na vama, moja preporuka je da ne uzimate ništa pretjerano, jer danas konkurencija je velika, prosjek koji ja uzimam je od 400 do 4000 za main KW, a long tail KW mogu da uzmem od 50 do 1000. Opet zavisi i od cijene proizvoda koje reklamirate preko tih KW, ako je prosječna cijena nekog proizvoda $1000, po meni je skroz ok da se radi Affiliate sajt za KW u toj niši od 200 do 600 pretraga. Tu se mogu jako fine pare zaraditi.

Takođe, možete da koristite razne alate za pretragu KW, neki su besplatni a neki ne. Moja preporuka je da koristite od plaćenih alata Market Samurai

 

 

 • Pingback: Amazon Affiliate Case Study (šta, kako, koliko i gdje) #1Nemanja Krecelj

 • http://alensamac.com/ Alen Samac

  Onomad sam primijetio da GKT zna da pogrijesi sa vise rijeci (3+) za keyword. Ne tvrdim ali nije zgoreg racunati na to. Dodao bih jos jedan mocan keyword alat – Semrush. I besplatna verzija radi dobar posao (za US), a kombinacija sa GKT je prilicno pouzdana. Svaka cast za ovaj serijal. Svako dobro.

  • http://www.nemanjakrecelj.net/ Nemanja Krecelj

   Moguće naravno, ništa nije tačno, ali opet se može vidjeti na osnovu podataka koliko otprilike ima pretraga.
   Ok je Semrush, probao sam ga, ali meni je potpuno dovoljan ovaj Google KW planner. Pored toga, najbolji mi je bio Micro Niche Finder, njega sam koristio prije možda 2 godine zadnji put, jer su ga bili ugasili nešto, i nije više mogao da radi. To je bio Software za KW research najbolji po meni.

   Hvala Alene!

 • Stefan Malic

  Market Samurai je super. Em sto ima detaljnu pretragu, em sto ustedjuje vrijeme.

 • Rubin

  Ako sam ja ovo dobro razumeo…… u principu, treba da napravim sajt na kojem ću da promovišem, prodajem, rerklamiram proizvode kao da su moji i imam procenat od te prodaje

  • Nemanja

   Ukratko da.