Amazon Affiliate Case Study (šta, kako, koliko i gdje) #1

6 Flares Filament.io 6 Flares ×

Ovo nije moj prvi tekst na ovu temu, pisao sam već o Affiliate marketingu. Ovaj put idem u detalje, i redovnim pisanjem o svojim Affiliate projektima, s izvještajima o zaradi, poslu koji sam uradio vezano za moje Affiliate projekte (ako mi vrijeme dozvoli pisaću i sedmične tekstove na ovu temu).

Prije svega, ovi tekstovi (iskreno se nadam) će pomoći vama koji pratite, i želite da zaradite novac preko interneta, a i meni kao motivacija, da još više radim na svojim Affiliate projektima, i da vam pokažem šta sam sve uradio, kako i koliko mi se isplatio trud. Sve tekstove ćete moći pratiti na stranici Dugoročna zarada – Amazon Affiliate Case Study!

Šta je to Affiliate marketing?

šta je to affiliate marketing

Detalje možete pronaći na Wikipediji ali ću takođe ukratko pokušati objasniti šta je ustvari Affiliate. Primjer koji često koristim kad objašnjavam prijateljima šta je to Affiliate marketing, volim da ga uporedim s načinom prodaje u “offline svijetu”, sa onim tetama što zovu na telefon, dolaze vam kući sa usisivačima, odrade prezentaciju, usisaju vam neki dio kuće, sve da bi prodale nečiji proizvod, kako bi one dobile određen procenat od prodaje. Slična stvar je i sa Affiliate marketingom, samo što nemate direktan kontakt s vašim potencijalnim kupcima, nemate potrebu da ih upoznate, niti imate fizički proizvod koji prodajete (naravno, možete da ga imate ukoliko ga kupite, pa da pišete o njemu, što nije loša ideja, ali nije obavezno). Vi preko vašeg sajta prodajete tuđe proizvode, pišete o njima, pozicionirate ih, reklamirate ih i sl. sve kako bi što više osoba zainteresovanih za tu vrstu proizvoda došlo do vašeg sajta, kliknulo na vaš affiliate link i kupili taj prozviod, i tom prodajom vi dobijete određen procenat.

Danas mnogo online brendova, šopova itd. imaju affiliate program. Vi na interetu možete da prodajete šta god hoćete. Ja samo radim sa Amazonom, i vama bih isto preporučio, ovdje se možete prijaviti za Amazon Affiliate Program. Lično posjedujem nalog star 3-4 godine, ali sam tek poslednjih nekoliko mjeseci počeo dosta više vremena da ulažem u ovu vrstu online biznisa. Ne mogu da se pohvalim još uvijek s velikim zaradama, ali za sada napreduje, i svakog mjeseca sve više i više zaradim affiliate marketingom, što ću i pokazati u nastavku.

Nije obavezno da koristite Amazon Affiliate program, možete da prodajete online stvari, kao što su hosting, domene, knjige i šta sve ne. Takođe i Ebay ima svoj affiliate program, Alibaba i mnogi drugi. Dovoljno je da ukucate ime brenda i dodate affiliate na Google pretraživaču i možete da vidite da li taj brend za koji biste voljeli da radite ima affiliate program.

Šta vam je sve potrebno kako biste započeli jedan affiliate projekat?

Prije svega treba da budete uporni, da ne odustajete, da imate volju i vrijeme koje ćete uložiti na svakodnevno učenje, istraživanje i naravno rad na vašem affiliate projektu (nadam se više njih).

Naravno, potrebno je i znanje, ali sve se može naučiti preko interneta (ova vrsta posla nije nešto što se uči u školi ili na fakultetu, morate da budete samouki, i sve možete da postignete).

Znanje koje vam je potrebno da biste mogli da radite na affiliate projektima:

 • Da poznajete osnove hostinga, domena, podešavanje DNS servera (što su veoma jedostavne stvari).
 • Instalacija i rad sa WordPress platformom. Takođe je jednostavno i može se jako brzo naučiti, preporučujem vam da pročitate tekstove na wpskola.com kako biste naučili sve što je neophodno da znate napraviti vaš sajt, koji će biti funkcionalan.
 • Potrebno je da znate SEO osnove, koje takođe možete da naučite na internetu uz malo pretrage. (preporuka je da se bazirate na čisti white hat SEO bez pomoćnih alata za spamovanje linkova, jer tako možete samo da uništite vaš sajt, jer će vas Google (koji nam je glavni izvor posjeta) izbaciti iz pretraga. Ne kažem da se ne može zaraditi novac sa black hat SEO, ali nije za početnike, i nije za one koji hoće dugoročnu zaradu.)
 • Poznavanje engleskog jezika je jako bitno! (Moj engleski jezik nije tako savršen, pa plaćam da mi drugi pišu tekstove na date teme)

(nadam se da nisam nešto izostavio, ima tu naravno mnogo više stvari koje bi bilo dobro da znate, jer ništa dodatno neće da škodi, samo možete brže da ostvarite vaš cilj)

Početni kapital za pokretanje affiliate projekta

U ovoj vrsti posla, najvrijedniji početni kapital jeste vaše vrijeme i znanje. Nije potrebno puno novca da uložite kako biste pokrenuli jedan affiliate projekat. Sve što vam je potrebno da pokrenete affiliate projekat jeste:

 1. Hosting (mjesečno se plaća, prosječna cijena je $10/mj. koji vam je sasvim dovoljan, i na koji možete da stavite više od jednog sajta).
 2. Domena (preporuka je da kupujete .com .net ili .org domenu koja se plaća jednom godišnje i košta od $10 do $15/godina. Iako se na internetu mogu pronaći razni kuponi, koje često i sam šerujem na svom Twitter nalogu kako biste ostvarili popust, i često dobili domenu za samo $0.99 za prvu godinu. Pratite me, pa iskoristite priliku. A možete da me kontaktirate na e-mail: nemanjakrecelj@gmail.com kada se odlučite da kupite hosting ili domen, pa možda vam mogu pronaći neki kupon.

Moja preporuka gdje možete dobiti najbolji hosting i domene su:

 • HOSTGATOR – Preporučujem za hosting, 90% mojih sajtova je tu hostovano i prezadovoljan sam, koristim ih već 4 godine. Koristim Baby plan paket i imam hostovano preko 40 sajtova. Ukoliko se odlučite da koristite Hostgator, iskoristite kupon koji sam kreirao kako biste ostvarili popust od $9,94 od vaše narudžbe: nemanjakreceljoff
 • NAMECHEAP – Najbolji domeni na internetu 🙂 definitivno, ako Godaddy nema nekih kupona za domene od $0.99, a žuri vam se da kupite domenu, Namecheap preporučujem!
 • GODADDY – Ok su, posebno zato što skoro svaki mjesec izbace kupone za jeftine domene, ali kad kupujem po normalnoj cijeni domen, uvijek je to Namecheap. Trenutno ponudu koji imam za Godaddy jeste da dobijete domenu po cijeni od $5.99 klikom na ovaj link.
 • AVALON – Ako volite domaće a najbolje onda vam preporučujem Avalon web hosting. Posebno ukoliko nemate kreditnu karticu, ovdje možete preko uplatnice da kupite sebi i domen i hosting. Cijene povoljne i kvalitet zagarantovan.

Tako da za 15ak eura možete da započnete vaš affiliate projekat, a ako budete koristili linkove i kupone koje sam vam preporučio, možete proći minimalno i da pokrente za 3 eura projekat koji će vam možda nekada donositi $100, $1000 ili više? (što nije nemoguće, poznajem ljude koji se bave samo affiliate marketingom i zarađuju preko $100.000 mjesečno ovom metodom, neke od njih možete pratiti na www.viperchill.com , www.smartpassiveincome.com )

Kako odabrati nišu – Proizvode koje ćete prodavati?

Naravno, prije kupovine domene potrebno je da pronađete vašu nišu, tj. oblast, proizvod, ili proizvode koje ćete prodavati. Ukoliko ste se i vi odlučili na Amazon, o kom ću i da pišem ovdje otvorite Amazon sajt i započnite pretragu proizvoda. (preporučujem vam da se bazirate na neke stvari koje vas lično interesuju, o kojima znate dosta informacija, možda koje čak koristite, samim tim ćete moći više kupaca da privučete). Odaberite određene proizvode, tj. grupu proizvoda npr. “Patike za fudbal”, i kada odaberete nišu, potrebno je da provjerite da li vam se isplati raditi to, da li se traži i koliko.

Te informacije ćete dobiti pretragom ključnih riječi, pomoću besplatnog Google alata – Keyword Planner (potreban vam je Google AdWords nalog kako biste ga koristili, možete ga besplatno napraviti).

Ovaj alat nije komplikovan za korištenje, ukoliko ne znate kako da ga koristite pročitajte ovdje sam pisao o pretrazi ključnih riječi pomoću Google Keyword Planner-a.

Nakon što pronađete željene ključne riječi, sačuvajte ih u excel tabeli, odaberete glavnu ključnu riječ koja će biti s najviše pretraga, i za koju ćete se boriti da budete na prvom mjestu za početnu stranu vašeg affiliate websajta. Ostale manje ključne riječi odredite za podstranice vašeg affiliate websajta. Organizujete sebi kako vam je najlakše pratiti. Naravno možete da koristite više ključnih riječi po stranici, varijacije i slično, množina, jednina, ispremještane riječi itd. sve ono što ima pretraga i ima veze sa vašom glavnom KW, bilo to na podstranici ili na početnoj strani vašeg affiliate sajta.

Kada pronađete željene KW, kupite domenu, hosting, instalirate WordPress, postavite odgovarajući templejt i sve što ide uz to. Spremni ste da izdvojite vaše proizvode koje ćete prodavati na sajtu. Preporučujem da napravite sebi tabelu u Excelu, gdje ćete poredati proizvode. Primjer ovog Excel fajla možete preuzeti ovdje.

Pored Excel fajla napravite i folder za slike, gdje će svaki proizvod imati poseban svoj folder, možete da ih nazovete po rednim brojevima slike1, slike2, slike3…i odete na Amazon, tražite proizvode, kad nađete sačuvate u tabelu ime od proizvoda, cijenu, odete u vaš Affiliate program control panel, generišete link preko naziva proizvoda ili ASIN/ISBN broja. Detaljnije o ovome možete pročitati u tekstu “Kako koristiit Amazon Affiliate Program.

Nastavite da pratite, uskoro nastavak…

Kako odabrati domenu za vaš Affiliate projekat

 • Jelena Radovanovic

  Pretpostavljam da praviš mikro niche sajtove. Ja sam malo iskočila iz te priče pa me najviše zanimaju dve stvari (i jedva čekam da pišeš i o tome, nadam se da hoćeš):

  Prvo, da li praviš mikro sajtove sa svega nekoliko kw targeted tekstova ili ideš na neki jači autoritet od sadržaja?

  Drugo, koji white hat SEO je sad uspešan za promociju niche sajta? (držim fige da nećeš reći guest posting, držim fige, držim fige…)

  Još jednom pohvale za blog!

  • http://www.nemanjakrecelj.net/ Nemanja Krecelj

   Jelena, odlična dva pitanja.

   1. Pravim razne kombinacije, i sajtove sa autoritetom, i mikro niche sajtove (mada mislim da više neću da radim te sa statičkim sadržajem, proizvodima i pusti ga da radi posao). Ako je mini niša, onda opet gledam da nekada ubacim koji blog post. Pored tekstova koji su po stranicama. Pisaću više o tome u skorije vrijeme, dodajem i prozivode nove često. itd.

   2. Ja radim čisti white hat SEO, bez ikakve automatizacije, alata i slično. Jedini alat koji koristim je za praćenje pozicija, i ove online ahrefs, majestic za pregled linkova. To je to.
   Po meni je dobar svaki link koji je relevantan sa nišom, i kvalitetan blog komentar, i kvalitetan post na forumu, kao naravno PR, guest post i slično. Ali samo na relevantnim sajtovima.
   Ne radim previše linkova za affiliate projekte, gledam da bude što bolje otpimizovan na samoj stranici tj. on-page SEO, što bolji sadržaj, slike i slično. A link ide kad imam vremena, i kad pronađem nešto što bi stvarno vrijedilo.

   Nadam se da će ti biti ok ovi odgovori, a uskoro ćeš dobiti i više na blogu. Hvala što pratiš!

   • Jelena Radovanovic

    Jep, hvala, drago mi je da je moguće rangirati i dalje sa dobrom on page optimizacijom (zbog linkbildinga sam davno odustala od affiliate sajtova, vazda mi bilo neinspirativno). Hvala – zasad 😀

    • http://www.nemanjakrecelj.net/ Nemanja Krecelj

     da, pa moguće je za long tail KW, ne baš za main, ali može se prodati dosta toga bez granje linkova.
     Ni meni se ne da iskreno, za klijente ih svakodnevno pravim. Muka mi je od njih 🙂

 • Pingback: Kako odabrati domenu za vaš Affiliate projekat | Nemanja Krecelj

 • Pingback: Kreiranje affiliate sajta u WordPress-u (Domen, Hosting, WooCommerce) | Nemanja Krecelj

 • boskob

  Pozdrav.
  Ozbiljno razmisljam o tome da pocnem da se bavim affiliate marketingom, ali trenutno mi je nekako privlacnija SFI od Amazona. Da li si u medjuvremenu dosao do novih saznanja o SFI ili da li imas neki predlog ili savet u vezi poslovanja sa tom firmom?
  Hvala unapred.

  • http://www.nemanjakrecelj.net/ Nemanja Krecelj

   Ne bih preporučio taj SFI, proguglaj malo “sfi affiliate scam” i slično pa ćeš vidjeti. Amazon je ipak Amazon.

   Ako ti se ne sviđa Amazon, pokušaj sa Click Bank ili Commission Junction.

   • boskob

    Hvala na brzom odgovoru. Vec neko vreme citam po internetu u vezi SFI i ne mogu da skontam da li je u pitanju prevara. Vecina ljudi koja to tvrdi, tvrdi iz razloga sto su bili clanovi 2-3 meseca, malo klikali po sajtu, ocekivali kintu bez ikakvog plana i strategije i , naravno, kad su videli da to ne moze tako, digli ruke i odlucili da je u pitanju prevara. Koliko sam skontao, proizvodi stvarno postoje i kupcima stvarno budu isporuceni, sto znaci da se ne prodaje magla kao u mnogim piramidalnim semama, takodje, i prodavci budu isplaceni ( bar tako tvrde ). E, sad, ono sto mi nije bas najjasnije su dnevni i nedeljni zadaci i skupljanje poena, ne vidim sta SFI ima od toga i cemu vodi svo to kliktanje .
    Jos nisam naisao na konkretan dokaz da je u pitanju prevara i koja vrsta prevare, a bas bih voleo da znam o cemu se konkretno radi. SFI me privlaci vise od Amazona iz jednog jedinog razloga a to je 45% provizije naspram Amazonovih 5-8%.
    Znam da si pisao o tome da tih 5% nije malo, i nisam pohlepna osoba, ali ako za isti posao mozes da zaradis 9 puta vise ( naravno ako je sve legalno )…kontas i sam sta hocu da kazem.

    • elvedin05

     Pozdrav ! Sve pohvale Nemanja na kvlitetnom sadrzaju , ja vec duze vreme trazim nesto na temu Amazon afiliate marketinga i sad sam se zadubio u temu mislim da cu da krenem i to da radim , jedino se nebi slozio sa vama za SFI , jer sam u tom programu blizu tri godine i nije u pitanju skam koliko zaradis toliko te plate , zao mi je samo sto kod nas na balkanu jos uvjek ljudi sve sto vide na netu misle da je prevara .

 • Igor

  Može samo jedno stručno pitanje o amazonu. Kada odaberem kategoriju proizvoda i onda kliknem na link to this page, da li onda dobijem proviziju za bilo koji proizvod iz te grupe? Taj dio mi baš nije jasan